Historia

KURKKUMARKKINAT VUODESTA 1984

Askaisten elinkeinotoimikunnan kokouksessa 20.6.1983 pohdittiin Askaisten kunnan kehittämistä. Ajatuksena tuli ilmi Askaistenpäivän järjestäminen. Asia jäi hautuumaan ja seuraavana vuonna Askaisten kylätoimikunta sai ehdotuksen kurkkumarkkinoiden järjestämisestä. Ehdotus tuotiin elinkeinotoimikunnan kokoukseen, joka alkoi järjestää ensimmäistä Askaistenpäivää. Ensimmäiset markkinat jörjestettiin 18.8.1984 Askaisten koulun pihalla.Vuonna 1986 aloitettiin koululaisten kurkunkasvatuskilpailu. Jokaiselle lapselle jaetaan koulussa kurkunsiemen, ruukku ja turvetta johon siemen kylvetään, sekä kasvatusohjeet. Syksyllä kurkkumarkkinoilla palkitaan paras kasvattaja, joka on saanut kappalemäärältään eniten kurkkuja. Kilpailu jatkuu edelleen Maskun kouluissa. Samana vuonna ovat koululaiset piirtäneet kurkkuaiheisen piirustuksen ”Kurkku miten vaan”.

Elinkeinotoimikunta luopui markkinoiden järjestämisestä vuonna 1987 ja järjestämisvastuu siirtyi kurkkumarkkinatoimikunnalle. Koulun sisätiloissa oli näyttelyitä, Louhisaaren linnaan oli vapaa pääsy markkinapäivänä ja Livonsaaren seurojentalolla oli markkinatanssit talotoimikunnan järjestämänä, jotka jatkuvat yhä. Mainontakin alkoi tehota, sillä yleisöä tuli vuosi vuodelta lisää.

Askainen julistautui virallisesti 1988 kurkkupitäjäksi. Askaisissa tuotettiin yli miljoona kiloa kurkkua joka oli yli 10 % koko Suomen kurkkutuotannosta. Seuraavana vuonna valittiin ensimmäinen ”Kurkunleikkaaja”. Kurkunleikkaaja on henkilö, joka on edistänyt kotikuntansa tunnettavuutta ja omaleimaisuutta yli kuntarajojen.

10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettiin monivuotinen haave julkaista kurkkuruokakirja. Kirjan ohjeet ovat Askaisista ja osa ohjeista on kilpailujemme näyttävä värillinen kansi. Kurkkukirja saavutti suuren suosion ja jo seuraavana vuonna piti ottaa lisäpainos.

Vuonna 1993 Kurkkumarkkinatoimikunta lakkasi olemasta ja perustettiin yhdistys, jolla oli tarvittava vastuu toiminnan laajetessa. 1.4.1993 pidettiin kokous, jossa perustettiin Kurkkumarkkinat r.y.

Koulun piha-alue oli tullut liian pieneksi, joten seuraavat markkinat järjestettiin Louhisaaren kahvilan piha-alueella. Samana vuonna Askaisten Visa järjesti ensimmäisen Kurkkuhölkän.

Vuonna 2000 markkinapaikka vaihtui Askaisten keskustan tuntumassa olevaan Onni Muurisen peltoon. Vettä satoi taivaan täydeltä mutta asiakkaat eivät olleet unohtaneet markkinoita sääolosuhteista huolimatta. Seuraavat markkinat järjestettiin tien vastakkaisella puolella Pöyhösen pellolla jossa ne ovat edelleen.

Kurkkumarkkinoiden kirjamyyntiin tuli lisäys kun Heikki Niittymäki, Seppo Salonen ja Tapani Veräjänkorva ovat keränneet juttuja kirjaan ”Sanos Kaartio”. Kirjan kustantaja oli Askaisten Kurkkumarkkinat ry. ja kirja julkaistiin markkinoilla 10.8.2002.

Vuonna 2003 järjestettiin ilmakuvaus markkina alueesta, jolla pystyttiin hahmottamaan markkinoiden yleisömäärä. Kuvaushetkellä markkinoilla oli n. 4000 henkeä.

Talven aikana kurkkukirjatoimikunta keräsi uusia ja vanhoja kurkkuruokaohjeita ja valitsi uuteen kirjaan 153 maistuvaa ohjetta. Kirja julkaistiin vuonna 2004 markkinoilla ja uuden kirjan nimeksi tuli Kurkkuherkkuja Askaisista.

Vuonna 2008 Askaisten Kurkkumarkkinat r.y. nimi muuttui Askaisten Kurkkuseura r.y:ksi.